Rendszercsengő/System Beep kikapcsolása Linux alatt

>> 2008. november 8.


Bloglakók!

Aki már használt valamilyen Linuxot vagy Ubuntu-t, az szembesülhetett azzal a ténnyel, hogy ezek az operációs rendszerek előszeretettel használják a PC-be beépített kis hangszórót, aminek a hangja reflexszerűen előhozhatja belőlünk a lelkünk sötét bugyraiban rejtőző vérengző vadállatot. Személy szerint én el tudom viselni, de sokan panaszkodtak internetszerte, hogy ők ezt így már nem bírják tovább.
Nos, pontosan rájuk gondolva teszem közzé a következő egyszerű megoldásokat.

A legegyszerűbb megoldás, ha megkeressük a Hangok menüt a Rendszer/Beállítások elérési útvonal alatt, és a Rendszercsengő/System Beep menüpont alatt kipipáljuk az engedélyezését. Ez az eset áll fent például az UHU Linux 2.1 és Ubuntu 8.04 esetében. Viszont az új 8.10 Intrepid Ibexből kihagyták ezt a beállítási lehetőséget. Ezen OS-t (és bármely más Linuxot) használóknak a következő megoldáshoz kell folyamodniuk.

Meg kell nyitni az /etc/modprobe.d/blacklist fájlt Text Editorral/Szövegszerkesztővel, és az utolsó sor után hozzá kell adni a blacklist pcspkr bejegyzést.
Ezt Terminálból egyszerűbben is megtehetjük. Inditsuk el (Alkalmazások/Kellékek/Terminál), majd írjuk be a következő sorokat:
nano /etc/modprobe.d/blacklist
Az így megjelenő dokumentum végéhez, új sorba adjuk hozzá ezt a bejegyzést:
blacklist pcspkr
A szerkesztés befejeztével a dokumentum mentéséhez a Terminálban nyomjuk meg a Ctrl + X-et, majd a kérdésre, hogy biztosan szeretnénk e elmenteni nyomjuk meg az I/Y gombot.



Ha pedig nem szeretnénk véglegesen letiltani szeretett Rendszercsengőnket, akkor átmeneti semlegesítéséhez szintén nyissuk meg a Terminált, majd írjuk be a következő sort:
modprobe -r pcspkr
Ez le fogja tiltani a beépített hangszórót a következő újrainditásig. Ha a változtatás után esetleg mégis úgy döntenénk, hogy jó volt nélküle, de már hiányzik, akkor a következő paranccsal állíthatjuk vissza az alapállapotába:
modprobe pcspkr

A lényeg, hogy végre mindenkinek lesz egy kis nyugta... :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE